Kompostering har trendmässigt den senaste tiden i länder över hela Europa. Det är en process som är i linje med en miljövänlig livsstil. I den här artikeln får du reda på allt du behöver veta om denna naturliga “återvinningsmetod” och de fördelar den kan ge.

Men låt oss ta saker från början.

Vad är Kompostering?

Kompostering är en naturlig process som gör organiska material till ett rikt mörkt ämne. Detta ämne kallas kompost eller humus eller jordbehandlare. Kompostering är ett mycket direkt och viktigt sätt att återvinna. Det har uppskattats att 35 % av hushållsavfallet kan vara sammansatt

Vad kan Komposteras?

Alla växtmaterial kan läggas i kompostbehållaren. Mer specifikt: gräsmatta, löv, beskärning, trädbark, frukt, grönsaker, halm, krukväxter, sågspån, gödsel (från kor, hästar, höns, kaniner), hushållspapper, köksavfall (t.ex. äggskal), hushållspapper och rester av avkok är de viktigaste och vanligaste materialen som lämpar sig för kompostering.

Å andra sidan anses material som ben, hund-/kattavfall, oljor, fetter, fett, kött-/fiskrester, mejeriprodukter och sjuka växter inte vara lämpliga.

Vilka är fördelarna med Kompostering?

Att hantera organiskt avfall kan vara mycket fördelaktigt av många anledningar:

  • Kompost ökar halten organiskt material i jorden.
  • Den behandlar jorderosion och eliminerar många markfytopatogener.
  • Det stöder en rationell förvaltning av det tillgängliga vattnet i jordbruket.
  • Det hjälper till att minska CO2-utsläppen och därmed effekterna av klimatförändringarna.
  • Det är den mest ekonomiska metoden för organisk avfallshantering.
  • Den har bredast möjliga social acceptans och konsensus.
  • Det är den mest miljövänliga och enkla metoden.

Hur kan man börja Kompostera?

Tja, om du vill börja kompostera individuellt måste du följa några grundläggande steg för att säkerställa framgången för processen. Annars, om din kommun har startat ett komposteringsprogram behöver du bara sortera ditt avfall och slänga det i sopkärlen i ditt grannskap.

Här är vad du måste göra på egen hand:

Välj en Kompostbehållare

Du kan använda en enkel soptunna där du gör hål i botten och sidorna för att lufta avfallsblandningen. Annars kan du köpa en specialiserad papperskorg. Placera den helst på en skuggig plats.

Välj rätt Materialblandning

Komposterande mikrober använder kväve för att växa och kol för energi. Material som innehåller kol är torrare, absorberande och vanligtvis bruna, och material som innehåller kväve är färska och vanligtvis gröna. För varje 1 del av “gröna” ingredienser lägger du 3 delar av “bruna” ingredienser.

Tillsätt Färsk Jord

Kompostering är en process som kräver jord eller mikroorganismer; så du måste lägga ett tjockt lager färsk jord på botten. Färsk jord kan vara fuktig jord eller annan kompost.

Fyll Soptunnan

Lägg ett lager av “gröna” material och ett lager av torra löv eller grenar. Varje gång du lägger till “gröna” ingredienser, se till att täcka dem med ett lager av “bruna” ingredienser. När behållaren är full, täck den med ett stort lager jord och stäng locket. Glöm inte att röra om innehållet ofta så att syre kommer in.

Läs tryggmax så vet du hur tar hand om dina sopor mer miljövänligt.

Kompostering

När är Komposten klar?

Vanligtvis tar det cirka 3-4 månader att mogna. Du kommer att veta om det luktar färsk jord och är mörk i färgen. Sedan kan du använda det som gödningsmedel i din trädgård eller dina krukor, men glöm inte att spara lite kompost för att starta nästa komposteringscykel.

Kompostering kombinerar triptyken Miljö-Samhälle-Ekonomi. Om du vill ha en hållbar och miljövänlig livsstil så är det hög tid att du börjar kompostera.

Om du är intresserad av fler magiskt gröna artiklar har jag en till här.

Vill du ha mer intressanta miljöartiklar så kan du besöka denna sidan https://noisyenvironment.com/

Gillar du at fotografera naturen besök då sknowphoto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *