En flyttstädning är en nödvändig och viktig del av flyttprocessen, oavsett om du flyttar in i en ny bostad eller flyttar ut från en gammal. Det är en chans att göra rent och förbereda bostaden för nästa hyresgäst eller ägare. Men olika ytor kräver olika typer av rengöring och underhåll. I denna artikel kommer vi att titta närmare på hur man städar olika ytor under en flyttstädning.

flyttstäd

Golv

Det finns flera typer av golv i olika material, såsom laminat, trä eller kakel. För att rengöra laminatgolv, använd en mjuk borste eller dammtrasa för att ta bort smuts och damm. Använd sedan en fuktig trasa för att torka golvet. Undvik att använda för mycket vatten eftersom det kan skada golvet.

Trägolv kräver extra försiktighet. Använd en mjuk borste eller dammtrasa för att ta bort smuts och damm. Använd sedan en trämopp eller en fuktig trasa med en mild rengöringsmedel för att torka golvet. Se till att inte använda för mycket vatten eftersom det kan skada golvet. Om trägolvet är lackat eller oljat, se till att använda lämpligt rengöringsmedel som är avsett för just det golvmaterialet.

Kakelgolv är enklare att rengöra. Använd en mopphink med varmt vatten och tillsätt ett rengöringsmedel som är speciellt utformat för kakel. Torka sedan golvet med en fuktig trasa.

Tänk på att städa golven i slutet av flyttstädningen för ett fläckfritt resultat och för att undvika att behöva göra om arbetet då du använder golven under flyttstädningens gång.

Väggar

Väggarna kan vara målade eller tapetserade. För att rengöra målade väggar, börja med att damma av dem med en mjuk borste eller dammtrasa. Använd sedan en svamp eller en fuktig trasa med en mild rengöringsmedel för att torka av väggarna. Se till att inte använda för mycket vatten eftersom det kan skada färgen på väggarna. Om väggarna är målade med en matt färg, använd en torr trasa istället för att undvika att färgen skadas.

För tapetserade väggar, börja med att damma av dem med en mjuk borste eller dammtrasa. Använd sedan en svamp eller en fuktig trasa med en mild rengöringsmedel för att torka av väggarna. Se till att inte gnugga för hårt eftersom det kan skada tapeten. Om tapetseringen är av hög kvalitet, kan den tåla att torkas med en fuktig trasa. Men om tapetseringen är av sämre kvalitet eller om det finns risk för att den skadas, undvik att använda vatten på tapetserade ytor.

Känner du att en flyttstädning känns överväldigande? Tveka inte att anlita en professionell städfirma som kan hjälpa dig med dina behov och önskemål. Ska du flytta och bor i Stockholmstrakten, då kan du ta hjälp av en städfirma som erbjuder flyttstädning i Solna för en komplett och professionell städning av din gamla bostad. En städfirma kan också hjälpa till med byggstädning, hemstädning och mycket mer.

Kök

Köket är en av de mest använda platserna i ett hem och är därför en av de viktigaste rummen att städa i en flyttstädning. För att rengöra köket, börja med att ta bort alla lösa föremål från ytan. Rengör sedan ytan med en svamp eller en fuktig trasa med en mild rengöringsmedel. Se till att torka av alla ytor, inklusive bänkskivor, skåp, spis och diskbänk. För att få bort envisa fläckar kan du använda en pasta av bikarbonat och vatten. Applicera pastan på fläcken och låt det sitta i några minuter innan du torkar bort det med en fuktig trasa.

När du städar köket, glöm inte att rengöra ugnen och kylskåpet. För att rengöra ugnen, ta ut gallret och brickan och rengör dem med varmt vatten och diskmedel. Använd sedan en ugnsspray eller ugnsgel för att rengöra ugnen. Följ instruktionerna på produkten och se till att ventilera utrymmet väl när du rengör ugnen. För att rengöra kylskåpet, ta ut alla matvaror och hyllor och rengör dem med en fuktig trasa med ett mild rengöringsmedel. Torka sedan av kylskåpet med en torr trasa innan du sätter tillbaka hyllorna och matvarorna.

Läsvärt: städa kylskåpet steg-för-steg

Badrum

Badrummet är en annan plats som är viktigt att städa i en flyttstädning. För att rengöra badrummet, börja med att ta bort alla lösa föremål från ytan. Använd sedan en svamp eller en fuktig trasa med en mild rengöringsmedel för att rengöra alla ytor, inklusive handfat, toalett, badkar och dusch. Glöm inte att rengöra speglar och eventuella andra ytor i badrummet.

För att ta bort kalkavlagringar i badrummet, använd en rengöringsspray eller en pasta av vinäger och bikarbonat. Applicera produkten på kalkavlagringarna och låt det sitta i några minuter innan du torkar bort det med en fuktig trasa.

Fönster

Fönster blir smutsiga och behöver putsas innan flytt. För att rengöra fönster, börja med att damma av dem med en mjuk borste eller dammtrasa. Använd sedan en fönsterputsare eller en fuktig trasa med en mild rengöringsmedel för att rengöra glasen. Se till att torka av alla ramar och fönsterbrädor också.

Genom att följa dessa tips för flyttstädning kan du göra rent och förbereda bostaden för nästa hyresgäst eller ägare. Se till att använda lämpliga rengöringsmedel och verktyg för att skydda ytor och undvika skador. Tänk också på att ta hänsyn till eventuella skador eller märken som redan finns på ytor och notera dem för att undvika konflikter senare.

När du flyttar ut från en bostad är det också viktigt att följa de specifika reglerna för flyttstädning som kan variera mellan olika hyresvärdar eller fastighetsägare. Se till att göra din research och kontrollera vilka rengöringsåtgärder som krävs och vad som förväntas av dig som hyresgäst eller ägare.

Mer magiskt på Magia

Vill du läsa fler artiklar om hem- och hushåll eller kanske skönhet? Kika in hos https://nyttosmart.se/

I bloggen cookpo så finns den städtips och recept tips.

Vill du läsa om miljö eller miljövänlig städning så rekommenderar jag bloggen ekoplus.